Akü veya alternatör sorunu nasıl teşhis edilir?
Kendi işini yapanlar genellikle sorunun aküde mi yoksa alternatörde mi olduğunu nasıl belirleyecekleri konusunda kafa karışıklığı yaşarlar
Sorunun aküden mi yoksa alternatörden mi kaynaklandığını teşhis etmek için her zaman aküyü kontrol ederek başlamanız gerekir.
Adım 1: İyi test sonuçları elde edebilmek için direnci ortadan kaldırın
Akü kutup başları, alternatör kutup başları ve topraklama kutup başlarındaki yüksek direnç, teşhisinizi gerçekten mahvedebilir. Akü kutup başlarınız temiz görünse bile, kutup başlarını çıkarın ve kutup başlarını ve kutup başlarını temizleyin. Ardından alternatördeki bağlantıları ve tüm topraklamaları temizleyin.
Adım 2: Aküyü test edin
Aracınızın şarj sistemini kontrol etmek için bir dijital multimetreye (DVOM) ihtiyacınız olacak
Temel bilgilerle başlayın
1) Motor kapalıyken araç aküsünün voltajını kontrol edin. Boşalmış bir aküde 12,2 volt veya daha düşük bir değer okunacaktır. Akünüz boşalmışsa akü şarj cihazına yerleştirin ve şarj edin. Bitmiş bir akü ile alternatörünüz üzerinde güvenilir bir test yapamazsınız.
Akü voltajını bir multimetre ile kontrol edin
2) Akü tamamen şarj olduğunda ve ölçüm cihazınız 12,6 volt değerini gösterdiğinde, simüle edilmiş bir yük testi ve bir iletkenlik testi yapın. Bu, iç direnci test edecektir.
Akü iletkenlik test cihazınız yoksa, aküyü bir oto yedek parça mağazasına götürün ve sizin için test etmelerini sağlayın.
Adım 3: Kayış tahrik sistemini kontrol edin
Alternatör tahrik kayışının durumunu ve gerginliğini kontrol edin. Nasıl yapılacağını bilmiyor musunuz? Serpantin kayışı gergi tertibatını teşhis etmek için bu yazıyı okuyun.
Adım 4: Alternatörü çalışırken test edin
Tamamen şarj edilmiş bir akü ile motoru çalıştırın ve şarj voltajını okumak için siyah ve kırmızı uçları aküye bağlayın. Ölçüm cihazınız şimdi motor çalışırken en az 13 volt okumalıdır. Eğer sizinki okumuyorsa bunun iki nedeni olabilir:
- alternatör çalışmıyor veya PCM'den düzgün iletişim alamıyor, VEYA
- Aracınız, aküyü yalnızca ihtiyaç duyduğunda şarj eden bir güç yönetim sistemi ile donatılmıştır. Son model araçların çoğunda, alternatörün tam dolu bir aküyü şarj etmesine izin vermeyen akıllı şarj sistemleri ve güç yönetim sistemleri vardır.
Sistemi şarj etmeye zorlamak için fan motorunu yüksek konuma getirin, arka cam buğu çözücüyü açın, ısıtmalı koltukları etkinleştirin ve farlarınızı açın. Ardından motoru 2.000 RPM'ye getirin ve akü voltajını okuyun. En az 13 volt okumamalıdır.
Devirleri sabit tutun ve DVOM'unuzu izleyin. Voltajın yavaşça 13,5'in altına düştüğünü görürseniz, yeni bir alternatör zamanı gelmiş demektir.
Elektrik yüklerini açtıktan sonra aküdeki voltajda bir artış görmüyorsanız
Motoru çalıştırdığınızda ve elektrikli aksesuarlar eklediğinizde aküdeki voltaj değişmiyorsa, ya bozuk bir alternatörünüz ya da bozuk bir PCM'niz olabilir. Birçok son model araçtaki PCM voltaj düzenleme işlevini yerine getirir.
Alternatörün arkasındaki akü voltajını kontrol edin. DVOM'unuzu alternatörün üstündeki veya arkasındaki saplamaya bağlayın. Alternatörlerin birçok kablosu olabilir, ancak en büyük (en kalın) kablo alternatörün üstüne veya arkasına bağlanır. Bu, gücü aküye geri taşıyan kablodur. DVOM'unuzu DC volta (20 veya daha az) ayarlayın. Siyah ucu motorun herhangi bir metal parçasına veKırmızı ucu büyük kabloyu tutan saplamaya bağlayın (motor kapalı). Aküyü test ettiğinizde gördüğünüz akü voltaj değerinin aynısını görmelisiniz.
Adım 5: Parazit akü boşalmasını kontrol edin
İyi bir akünüz ve iyi bir alternatörünüz olabilir ve yine de sabahları kendinizi bitmiş bir aküyle bulabilirsiniz. Bu durumda, parazitik bir akü boşalması yaşıyor olabilirsiniz. Parazitik boşalmaya, uyku moduna geçmeyen ve yüksek güç çekmeye devam eden bir bilgisayar neden olabilir.
Ya da şasiye kısa devre yapmış bir alternatör diyotunuz olabilir. Her iki durumda da, sorunu tespit etmek için bir parazit akü tahliye testi yapmanız gerekir.
Bataryanızın amacını anlayın
Araç akünüzün ana görevi, motor çalışana kadar marş motoruna ve ateşleme sistemine güç sağlamaktır. Bundan sonra, alternatörünüz ışıklar ve ısı gibi aksesuarları çalıştırmak için tüm gücü sağlamalıdır. Bu aksesuarlara güç sağlarken, alternatör ayrıca marş sırasında kaybedilen güç için aküyü yeniden şarj eder.
Alternatörünüz arızalanırsa tüm güç akünüzden gelecektir ve bu da akünüzün boşalmasına ve arızalanmasına neden olacaktır.
Bir aküyü rölantide çalıştırarak şarj edebilir misiniz?
Bitmiş bir aküyü rölantide çalıştırarak şarj edebileceğinizi düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Bitmiş bir aküyü şarj etmek için en az 4 saat rölantide çalışmak gerekir. Ve bitmiş bir aküyü şarj etmek için en az 30 dakikalık sabit otoyol sürüşü gerekir. Bundan daha az rölantide çalışırsanız veya bu süre boyunca otoyol hızlarında sürmezseniz, akünüzü şarj etmiyorsunuz demektir.
Alternatör nasıl çalışır?
Eski jeneratör teknolojisinden farklı olarak, bir alternatörün güç üretebilmesi için güce ihtiyacı vardır. Eğer aracın aküsü bitmişse, alternatörün güç üretmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, hangisinin önce geldiği sorusu ortaya çıkmaktadır; tavuk mu yumurta mı? Bu durumda, önce akü mü öldü ve alternatörün çalışmasını engelledi, yoksa önce alternatör mü öldü ve akünün yeniden şarj olmasını engelledi?Önce ne olduğunu belirlemek sizin işiniz.
Alternatörün nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi için bu yazıya bakın
Yeni GM jeneratör sistemlerinin anlaşılması
Eski şarj sistemleri, şarj oranlarını belirlemek için entegre voltaj regülatörlü bir alternatör ve alternatörde bir sıcaklık sensörü kullanıyordu. Alternatör soğuk olduğunda, voltaj regülatörü voltaj çıkışı maksimum sınırını yükseltir. Alternatör sıcak olduğunda, çıkış ayar noktasını düşürür. Ne yazık ki, bu eski sistem, aracı uzun süre kullandığınızda aküyü aşırı şarj etme eğilimindedir.Bu eski sistemler sabit 14 voltluk bir voltaj şarj oranını korumaya çalışır. Daha yeni sistemler şarj voltajı miktarını 12 ila 14 volt arasında değiştirir.
GM regüle voltaj kontrol (RVC) sistemi gibi daha yeni şarj sistemleri yakıt ekonomisini iyileştirmek, akü ömrünü uzatmak, ampul ömrünü uzatmak ve anahtar ömrünü uzatmak için çıkışı düzenler. Alternatör artık jeneratör olarak adlandırılmaktadır. GM iki tür voltaj regüle şarj sistemi kullanmaktadır: entegre (RVC) ve bağımsız (SARVC).
- RVC sistemleri - Negatif akü terminaline monte edilmiş bir akü akım sensörü kullanarak karoseri kontrol modülü (BCM) aküden ne kadar akım çekildiğini okur. BCM ayrıca pozitif akü terminalinden ve ateşleme devrelerinden gelen voltajı da izler. Bu değerleri PCM'ye iletir. PCM motor devrini ve araç hızını bildiğinden ve önceden belirlenmiş bir şarj oranını komuta ettiğindenjeneratöre.
- SARVC sistemleri-Bu bağımsız sistemler BCM'yi içermez. Akü akımını, voltajını ve akü sıcaklığını yorumlamak için negatif akü terminaline monte edilmiş bir kontrol modülüne sahiptirler. Kontrol modülü doğrudan jeneratör üzerindeki L terminaline bağlanır.
Her iki tip de aküyü %80 veya daha yüksek şarj durumunda tutar. Sistemler bu şarj seviyesini koruyamazsa, aküyü korumak için öncelik sırasına göre elektrikli aksesuarları otomatik olarak kapatır. Buna yük atma denir. Sistem ayrıca şarj oranlarını artırmak için motor devrini de artırabilir.
©, 2015