GM şarj sistemi sorunlarını giderme
Son model GM şarj sistemleri, önceki yıllarda gördüğünüz dahili regülatörlü standart alternatörden oldukça farklıdır. GM şarj sistemi sorunlarınız varsa, önce nasıl çalıştıklarını anlamalısınız. Ayrıca, temel nedeni belirlemek için bir tarama aracı kullanmalısınız. Aksi takdirde gereksiz yere parça değiştirmiş olursunuz. Yeni GM şarj sistemi aslında elektrik gücü olarak adlandırılırAraç voltajını izlemek ve aküyü yalnızca gerekli olduğunda şarj etmek üzere tasarlanmıştır. GM bunu benzin kilometresini iyileştirmek ve ihtiyaç duyulmadığında güç üretme ihtiyacını azaltmak için yapar. Sistem ayrıca durumunu belirlemek ve ömrünü uzatacak şekilde şarj etmek için aküyü izler.
Sistem:
- Akü voltajını izler ve akü durumunu tahmin eder.
- Rölanti hızlarını artırarak ve düzenlenmiş voltajı ayarlayarak düzeltici önlemler alır.
- Dikkat edilmesi gereken herhangi bir durumu sürücüye bildirir.
Akü durumu kontak açıkken ve kapalıyken test edilir. Kapalıyken, sistem akü durumunu test etmeden önce aracın uzun bir süre (birkaç saat) kapalı kalmasını bekler. Ardından şarj durumunu belirlemek için açık devre voltajını ölçer.
Motor çalışırken akünün boşalma oranı bir akü akım sensörü tarafından tespit edilir.
Negatif akü terminaline bağlı akü akım sensörü
Akım sensörü ayrıca şarj durumunu ve tercih edilen şarj oranını belirlemek için sıcaklığı da test eder.
Güç yönetim sistemi ayrıca bir veri yolu üzerinden Motor Kontrol Modülüne (ECM) bağlı olan Karoseri Kontrol Modülü (BCM) ile birlikte çalışır. BCM alternatörün çıkışını belirler ve bu bilgiyi ECM'ye gönderir, böylece ECM alternatörün açılma sinyalini kontrol edebilir. BCM akü sensörü akımını, akü pozitif voltajını ve akü sıcaklığını izleyerek aküyü hesaplarŞarj oranı çok düşükse, BCM durumu düzeltmek için bir rölanti takviyesi gerçekleştirir.
Akü akım sensörü negatif akü kablosuna bağlanır. 3 tellidir ve %0-100 görev döngüsüne sahip darbe genişliği modülasyonlu 5 voltluk bir sinyal oluşturur. Normal görev döngüsü %5 ile %95 arasında kabul edilir.
Motor çalışırken, ECM alternatöre bir alternatör açma sinyali gönderir. Alternatörün dahili regülatörü, doğru çıkışı elde etmek için akımı darbeleyerek rotora giden akımı kontrol eder. Voltaj regülatörü bir sorun tespit ederse, alan akım hattını topraklayarak ECM'yi bilgilendirir. ECM daha sonra akü sıcaklığını ve şarj durumunu elde etmek için BCM ile kontrol ederBilgi.
Sistem sorunu düzeltemezse, sürücüyü bir şarj göstergesi ve sürücü bilgi merkezinde SERVİS AKÜ ŞARJ SİSTEMİ (varsa) mesajı ile bilgilendirecektir.
ECM, BCM, akü ve alternatör bir sistem olarak çalışır. Güç yönetim sisteminin 6 çalışma modu vardır
Akü Sülfatlama Modu -Plaka sülfatlaşma durumunu düzeltmek için doğru şarj protokolünü belirler. 45 dakika boyunca alternatör çıkış voltajı 13,2 V'den düşükse BCM bu moda girer. BCM 2-3 dakika boyunca Şarj Moduna girer. BCM daha sonra voltaj gereksinimlerine bağlı olarak hangi moda gireceğini belirler.
Şarj Modu -BCM aşağıdaki durumlardan birini tespit ettiğinde Şarj Moduna girecektir:
Silecekler 3 saniyeden daha uzun süre AÇIK kalır.
İklim Kontrolü Voltaj Yükseltme Modu Talebi) HVAC kontrol kafası tarafından algılandığı şekliyle doğrudur. Yani, klimayı açtınız
Yüksek hızlı soğutma fanı, arka buğu çözücü ve HVAC yüksek hızlı üfleyici çalışması açıktır.
Akü sıcaklığı 0°C'den (32°F) düşüktür.
BCM akünün şarj durumunun yüzde 80'den az olduğunu belirler.
Araç hızı 90 mph'den yüksektir (Bu noktada gaz tasarrufu yapmaya gerek yoktur)
Akü akım sensörü bir arıza gösteriyor
Sistem voltajı 12,56 V'un altında
Bu koşullardan herhangi biri karşılandığında, sistem akünün şarj durumuna ve tahmini akü sıcaklığına bağlı olarak hedeflenen alternatör çıkış voltajını 13,9-15,5 V'a ayarlayacaktır.
Yakıt Ekonomisi Modu -BCM, akü sıcaklığı en az 32°F ancak 176°F'ye eşit veya daha az olduğunda, hesaplanan akü akımı 15 amperden az ancak -8 amperden fazla olduğunda ve akü şarj durumu yüzde 80'e eşit veya daha fazla olduğunda Yakıt Tasarrufu Moduna girecektir. Bu noktada BCM, gaz tasarrufu için alternatör çıkışını 12,5-13,1 V'a hedefler.
Far Modu -BCM, farlar her açıldığında alternatör çıkışını 13,9-14,5 V'a yükseltir.
Başlangıç Modu -BCM, başlatmadan sonra 30 saniye boyunca 14,5 voltluk bir voltaj komutu verir.
Gerilim Azaltma Modu -BCM, ortam hava sıcaklığı 32°F'nin üzerinde olduğunda, akü akımı 1 amperden az ve -7 amperden fazla olduğunda ve jeneratör alanı görev döngüsü yüzde 99'dan az olduğunda Voltaj Düşürme Moduna girer. BCM, çıkışı 12,9 V olarak hedefler. Şarj Modu için kriterler karşılandığında BCM bu moddan çıkar.