Fren rotoru eğriliğine ne sebep olur?

Fren rotoru eğriliğine ne sebep olur?

Fren rotoru eğrilmesi - böyle bir şey yok

İnsanlar fren rotoru eğriliğinden bahsettiklerinde, bunun nedeni genellikle fren pedalında titreşim veya "titreme" yaşamalarıdır. Buna eğrilik derler çünkü ağır frenlemenin fren rotorunu eğriltebileceği yaygın bir efsanedir.

Fren rotorları GARP ETMEZ

Bir fren rotorunun eğrilmesi için gereken 2.300°F sıcaklığı üretebilecek bir araç fren sistemi yoktur. Ciddiyim! Frenler aşırı ısındığında ne olduğunu görmek için aşağıdaki sıcaklık tablosuna bakın.

Fren pedalı titreşiminin nedeni fren rotorunun eğrilmesi DEĞİLDİR

Ancak fren pedalı titreşimi aslında şunlardan kaynaklanır yanal salgı nedeniyle disk kalınlığı değişimi , gerçek rotor eğriliği değil . Bunun nedeni, fren rotorları yoğun kullanımdan dolayı aşırı ısınabilse de, bu tür bir ısıdan dolayı eğilmezler çünkü dökme demiri eğecek kadar yüksek değildir . Mesele şu: frenler aşırı ısınmaya ve fren rotorunun rengini bozmaya yetecek kadar ısı üretebilir, ancak fren rotorunu eğriltmeye yetecek kadar ısı üretemezler.

Fren sıcaklıkları ve çözgü hakkında konuşalım

Normal cadde kullanımı sırasında fren balataları 200°F ila 400°F üretir. 400°F'ın üzerinde fren balatası malzemesindeki reçineler "kaynar" ve gaz çıkarır. Bu gaz çıkışı aslında fren balatasını rotor yüzeyinden uzaklaştırarak "fren solmasına" neden olur. Fren rotorunu yumuşatmak ve bükmek için gereken sıcaklığın yakınına ulaşmadan çok önce.

İşte bazı kayda değer fren balatası sıcaklıkları ve bu sıcaklıkların etkileri

570°F - 662°F'de OEM ve satış sonrası sokakta kullanılan fren balataları solmaya başlar ve frenlemeyi neredeyse sıfıra indirir. Frenleme kaybı yaşamadıysanız ancak fren pedalında titreşim varsa, bunun nedeni rotorların eğrilmiş olması değildir.

850°F'de Fren balataları duman çıkarmaya başlar. 850°F bir rotorun eğrilmesi için yeterli değildir.

1.100°F'de Fren balatası sürtünme malzemesi oksitlenmeye başlar

1.200°F'de fren balatası sürtünme malzemesi karbonlaşmaya başlar.

1.400°F'de Sonunda rotoru aşırı ısıtıp renk bozulmasına neden olduğunuz noktaya ulaşıyorsunuz. Frenleri incelerken, ciddi balata camlaşması, karbonlaşma ve oksitlenme görürsünüz.

Bir rotorun eğrilmesi için metalürjisini değiştirmeniz gerekir ve bu da neredeyse 2.000°F ısı gerektirir. Bu tür bir ısı üretebilecek hiçbir sokak aracı fren sistemi yoktur.

İşte dökme demir fren rotorlarının erime sıcaklıkları

Bir fren rotorunun bükülmesi için yumuşaması gerekir. Bükülmeye neden olmak için 2.000°F fren sıcaklığı üretmeniz gerekir. Bu gerçekleşirse, rotor renginin solduğunu ve fren balatasının tahrip olduğunu da görürsünüz.

G3000 Gri Dökme Demir Erime sıcaklığı 1145°C 2093°F Fren rotorları için en yaygın malzeme

G4000 Gri Dökme Demir Erime sıcaklığı 1145°C 2093°F Fren rotorları için en yaygın malzeme

Fren rotoru sıcaklık dağılımı

Her iki fren balatası da rotor yüzeyine eşit kuvvet uyguladığı sürece, hem iç hem de dış rotor yüzeyleri aynı sıcaklığa sahip olacaktır. Bu fren rotoru sıcaklık çizimlerinde görebileceğiniz gibi, en yüksek rotor ısısı rotorun yüzeyinde değil, dış çevresindedir. Bu sıcak bölgenin nedeni, soğutma kanatçıklarının ısıyı iç çaptan rotorun en dış çevresine taşımasıdır.

Fren rotoru ısı dağılımı

Peki ya rotor su verme (ağır frenlemeden sonra suya çarpma) çarpılmaya neden olur mu?

Teori, rotorun ağır frenleme nedeniyle aşırı ısınması ve ardından bir su birikintisine çarparak rotorun eğrilmesine neden olmasıdır. Sıcak metal suya çarparak hızla söndürüldüğünde büzülür. Su verme işleminin bu durumda rotoru çatlatması, eğriltmesinden çok daha olasıdır.

Tıpkı suyla söndürülen sıcak cam gibi, bir rotorun iç gerilimleri metalin çatlamasına neden olacaktır. O zaman bile, aşırı ısınma belirtilerini görürsünüz; yanmış balatalar ve olası renk değişikliği. Aşırı ısınma sonrası çatlama, eğrilmeden çok daha yaygındır.

Fren balataları kömür değilse, frenleriniz rotorları eğecek kadar yüksek bir sıcaklığa asla ulaşmamıştır.

Rotor eğriliği aslında disk kalınlığı değişimidir

Fren pedalı titreşimine neyin neden olduğuna ve neden fren rotoru eğrilmesiyle karıştırıldığına bakalım. Fren kaliperi direksiyon mafsalına veya arka mafsala monte edilmiştir. Frenlerin tasarlandığı gibi çalışması için fren rotoru tekerlek göbeği, mafsal ve kaliper ile tamamen paralel olmalıdır.

Fren rotoru yanal salgısı

Ancak, tekerlek göbeği aşınmışsa veya bijon

Fren rotoru tekerlek göbeğine tam olarak paralel oturmadığında ve eğildiğinde, rotorun zıt taraflarının sadece bir fren balatasına çarptığı yanal salgı elde edersiniz

somunlar yanlış torklandığında, rotor tekerlek göbeğine mükemmel şekilde paralel oturabilir. Sonuç yanal salgıdır.

Sağdaki resimde fren rotorunun tekerlek göbeğine tam olarak paralel olmadığını görebilirsiniz. Dönerken, rotor yüzeyinin bir tarafı iç fren balatasına çarparken, diğer tarafı dış fren balatasına çok az dokunur veya hiç dokunmaz.

Kullanılan sürtünme malzemesinin türüne bağlı olarak, iç fren balatası rotor üzerinde bir sürtünme malzemesi filmi birikintisi bırakabilir veya rotoru aşındırabilir. Yapışkan fren balataları ekstra bir film birikintisi bırakırken, aşındırıcı fren balataları rotoru aşındırır.

Rotor 180° döndüğünde, bunun tersi gerçekleşir; dış taraftaki balata fazladan bir film bırakır veya rotoru aşındırırken, iç taraftaki balata rotor yüzeyine neredeyse hiç dokunmaz.

Bu ilave film kalınlığı veya aşınma disk kalınlığı değişimi (DTV) olarak adlandırılır.

Disk kalınlığı değişimi

Yeterli tortu oluşumu veya aşınma ve DTV oluşturmak için ne kadar yanal salgı gerekir? Çok değil. 0,006 kadar az bir yanal salgı fren pedalında titreşime neden olabilir ve yeni frenler ve rotorlar takıldıktan sonra 3.000 mil kadar kısa bir sürede gerçekleşir.

Yanal salgı ve DTV'nin en yaygın nedenleri

Rotoru takmadan önce tekerlek göbeğini temizlememek

Aşınmış bir tekerlek göbeği yanal salgıya, disk kalınlığı değişimine ve fren pedalı titreşimine neden olabilir.

Korozyonu gidermek için tekerlek göbeğini temizlemek, rotor ile göbek arasında paralel bir uyum sağlar.

Rotor şapkasının iç kısmındaki korozyonun temizlenmemesi

Rotor şapkası alanındaki korozyonu gidermek için bir parlatma pedi kullanın

Bijon somununu sıkmak için tork anahtarı kullanmamak

Bijon somunu torku dengesizse, rotoru eğerek yanal salgıya neden olabilir.

Aşınmış bir tekerlek yatağı da fren pedalının tekrar tekrar titremesine neden olabilir

Yine, rotorun doğru çalışması için tekerlek göbeğine tam olarak paralel olması gerekir. Peki ya tekerlek yatağı aşınmışsa ve tekerlek göbeği fren kaliperini tutan direksiyon mafsalına doğru değilse?

Bu durumda, rotor kalipere kıyasla yanal salgıya sahip olacaktır. Bu da ya rotorun zıt taraflarını aşındıracak (aşındırıcı sürtünme malzemesi kullanıyorsanız) ya da rotorun zıt taraflarında balata birikintilerine neden olacaktır (yapışkan fren balataları kullanıyorsanız).

Yanal salgıyı kontrol etmek için bir komparatör kullanarak tekerlek yatağını kontrol edin.

Başa dön