Fren işinden sonra fren lambası yanıyor

Fren işinden sonra fren lambası neden yanıyor?

Kendi fren işinizi yaptınız ve şimdi fren işinden sonra fren lambası yanıyor. Tamam, işte yanlış yaptığınız şey:

Herhangi bir disk fren işindeki son adım, kaliper pistonlarını fren balatası destek plakasına temas edecekleri bir konuma getirmektir. Bunu yapmak için, sağlam bir pedal elde edene kadar MOTOR KAPALI durumdayken fren pedalına 2-3 kez basarsınız. Bu kısmı atlarsanız kötü frenleme ve fren ışığı yanar.

Fren kaliperi pistonlarını neden dışarı çıkarmanız gerekiyor?

Pistonu kaliper deliğine sıkıştırdığınızda, sonuna kadar bastırmış olursunuz. Bu konumda bırakırsanız, ilk kez frene bastığınızda balata destek plakasına temas etmeyecektir. Aslında, pistonun fren basıncı uygulayabilmesi için destek plakasına temas edecek kadar dışarı çıkması için genellikle 2-3 tam pedal pompası gerekir.

Fren lambasının yanmasına ne sebep olur?

Çoğu otomobil ve kamyon çapraz bölünmüş bir sistem olarak tasarlanmıştır. Yani ana silindir iki devreye ayrılmıştır; biri ön sol ve sağ arka frenler için ve ikinci bir devre ön sağ ve sol arka frenler için. Bu tasarım, bir devrenin arızalanması durumunda hala frenleme sağlamak için güvenlik nedenleriyle yapılmıştır.

Bununla birlikte, otomobil ve kamyon üreticileri ön ve arka frenleme için gereken farklı basınçları ve disk ve kampana frenler için basınçlardaki farklılıkları da hesaba katmak zorundadır. Bazı araçlarda, otomobil üreticileri üç adede kadar valf/anahtar veya bir "kombinasyon anahtarı" takabilir.

Ölçüm valfi: Disk frenlere basınç sağlamadan önce arka kampana frenlere fren hidroliği akışına izin verir. Bunun nedeni kampana fren sistemindeki pabuçların daha uzağa gitmesi ve etkinleştirmek için disk frende gerekenden daha fazla sıvı hareketi gerektirmesidir. Önce arka frenlerin devreye girmesi frenleme sırasında denge sağlar ve aracın düz bir çizgide ilerlemesine yardımcı olur.

Oranlama valfi: Fren yaptığınızda, aracın ön tarafı alçalma eğilimi gösterirken arka tarafı yukarı kalkma eğilimi gösterir. Gövde ağırlığının kayma ve arka gövdenin kalkma miktarı araç ağırlığı ve yük ile doğru orantılıdır. Oranlama valfi, gövdenin kalkmasını önlemek için arka frenlere daha fazla basınç uygular. Valf genellikle mekanik olarak bir çubuk ile araç gövdesine bağlanır,çubuk, daha fazla basınç uygulamak ve kaldırmayı azaltmak için oranlama valfindeki bir pistonu hareket ettirir.

Basınç diferansiyel anahtarı: Diferansiyel anahtarı, bir hat sızıntısı veya kopması durumunda büyük sıvı kaybını önlemek için tasarlanmıştır. Sıvı devresinin bir kısmı koparsa, konik bir pim sızıntı yapan devreyi kapatmak için merkezden dışarı doğru zorlanır. Aynı zamanda, konik pim, gösterge panelinizdeki FREN uyarı lambasını yakmak için bir elektrik devresini tamamlar. Bu sizi potansiyel olarak ciddi bir fren konusunda uyarırSıvı sorunu.

Bir fren işi yaparsanız ve kaliper pistonlarını balata destek plakasına temas edecek şekilde düzgün hareket ettirmezseniz, konik pimi merkezin dışına zorlayarak FREN ışığını yakabilirsiniz.

Fren işinden sonra fren lambasının yanmasını önleyin

Yeni balatalar, şimler ve fren donanımı takıldıktan ve spesifikasyonlara göre torklandıktan sonra, MOTOR KAPALI iken fren pedalına sert bir basınç uygulayın. PEDAL YERE GİDECEKTİR! Şaşırmayın! Pedalı bırakın ve sert bir pedal elde edene kadar birkaç kez tekrar uygulayın. Motoru çalıştırmadan ÖNCE sert bir pedalınız olduğundan emin olun.

Basınç diferansiyel anahtarını sıfırlayın

Pedal uygulama adımını atladıysanız ve şimdi fren işinden sonra fren lambası yanıyorsa, motoru kapatın ve şimdi uygulayın. Pedal sertleşir ancak fren lambası yanmaya devam ederse, basınç diferansiyel anahtarını sıfırlamanız gerekir. Anahtar her araçta farklı yerlerde bulunur. Bu nedenle, aracınızın yerini ve prosedürünü bulmak için "basınç diferansiyel anahtarını sıfırla" ifadesini arayın.

Başa dön