Akü terminali korozyonuna ne sebep olur?

Akü terminali korozyonunun nedenleri

Aracınızın akü terminalleri korozyona uğradığında, beyaz veya mavi toz halinde bir madde oluşur. Beyaz toz kurşun sülfat, mavimsi toz ise bakır sülfattır. Bakır sülfat oluşumunu en sık akü terminal malzemesi bakır içeriyorsa görürsünüz.

Akü terminali korozyonu

Akü terminali korozyonuna sızan sülfürik asit neden olur

Sıvı akü asidi veya ısıtılmış sülfürik asit dumanı aküden kaçtığında, akü kutup başlarında ve terminallerinde korozyona neden olabilir. Akü kutusu genleşip büzüldüğünde, akü asidi kutu ile akü kutup başları arasındaki boşluktan sızabilir. Sülfürik asit dumanı, akü sıcak olduğunda veya aşırı şarj edildiğinde akü havalandırma deliklerinden de kaçabilir.

Akü korozyonu nasıl gerçekleşir?

Akünüz boşalmış halde durduğunda, akünün eksi kutbunda beyaz toz oluşur

Beyaz toz kurşun sülfattan kaynaklanır. Aküdeki kurşun plakalar üzerinde sülfat kristalleri oluşur. Akü yeterince uzun süre deşarj durumunda kaldığında, kurşun sülfat plakaların üstünü kaplamaya başlar ve sonunda kasa ile direk arasındaki bir boşluktan akü direğine kadar sürünür.

Araba aküsü terminallerindeki beyaz güç kurşun sülfattır

Kurşun, sülfürik asit ve suyu birleştirdiğinizde oluşur: Kurşun (Pb) + Sülfürik Asit (H2SO4) + Su (H2O) = Kurşun Sülfat (PbSO4). Akü terminalleriniz alüminyumdan yapılmışsa, toz halindeki madde alüminyum sülfat da içerebilir.

Araba aküsü terminallerindeki mavi toz bakır sülfattır

Bakır, sülfürik asit ve suyu elektrik akışı ile birleştirdiğinizde oluşur

Bakır (Cu)+ sülfürik asit (H2SO4) + Su (H2O) + elektrik akışı = Bakır Sülfat (CuSO4) ve nemi; Sülfür dioksit (SO2)

Arabanızın akü kutup başlarındaki toz kötü mü?

Bakır sülfat ve kurşun sülfat elektrik yalıtkanlarıdır, bu nedenle akü terminali ile akü direği arasındaki elektrik direncini artırırlar ve bu artan direnç alternatörün akünüzü tam olarak şarj etmesini engeller ve ayrıca marş motoruna giden elektrik akışını azaltır. Ayrıca motorunuz çalışmıyorken bile geçici akım akışına (akü boşalmasına) neden olabilir.

Tekrarlayan beyaz ve mavi toz oluşumu sızıntı olduğu anlamına gelir

Yukarıda belirtildiği gibi, sülfürik asit akü kutusu ile kutup başı arasındaki boşluktan kaçabilir. Bu gerçekleştiğinde, o noktadan itibaren korozyon sorunlarınız olacaktır. Akü kutup başlarınızı ve kutup başlarınızı burada gösterilen temizleme yöntemini kullanarak temizlerseniz ve korozyon hızla geri dönerse, bozuk bir akünüz var demektir. Akü garanti kapsamındaysa, iade edin ve yeni bir akü alın.

Sızıntıları düzeltmenin bir yolu yoktur çünkü kurşun direkler ve plastik kasa farklı genleşme-büzülme oranlarına sahiptir.

Başa dön